Koronavirüs salgını nedeniyle Cenevre, Paris, New York fuarları iptal edilirken, Pekin Fuarı ertelendi. Pandemi sonrası fuarların geleceği karanlık görünüyor. Son kötü haber Cenevre’den geldi. Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı Vakfı (GIMS), 2021 yılında da fuarın düzenlenemeyeceğini bildirdi. Organizatörler bir süredir 2021 fuarının finansal sebepler yüzünden belirsizlik içerisinde olduğunu ifade ediyordu. 2020’nin iptal edilmesiyle oluşan finansal zarar ve 2021’e hazırlık için GIMS, Cenevre Kantonu’ndan destek istemişti. GİMS, Cenevre Kantonu’ndan 11 milyon İsviçre Frangı talep etti. Buna karşılık Cenevre Devlet Konseyi, GIMS’e belirli koşullar altında 16.8 milyon frank kredi vermeyi teklif etti.
Şirketler ‘2022’yi tercih ederiz’ dedi
Ancak belirtilen koşullarda, fuarın konsepti dahil tamamen taşeron organizatör şirketlere verilme maddesi yer alıyor ve bu vakıf için kabul edilemez olarak değerlendiriliyordu. Fuarı uzun zamandır düzenleyen vakıf, bu şartlar altında teklifi kabul etmedi ve 2021 fuarını iptal etme kararını açıkladı. İptal ile alınan kararda bir de detay öne çıktı. Katılımcılarla yapılan ankete göre, şirketler 2021 yılı organizasyonuna değil, 2022’ye iştirak etmeyi tercih edeceklerini belirtti.
Otomotiv dünyasında genel kanı Alman markaların Frankfurt’ta, Fransızlar’ın Paris’te, Amerikalılar’ın Detroit’te, Japonlar’ın Tokyo’da öne çıkacağı, sadece her yıl Cenevre’de düzenlenen fuarın tüm markaların katılacağı organizasyon olacağı yönündeydi. Ancak görünen o ki markalar için ‘tarafsız’ olan Cenevre Fuarı’nın geleceği tehlikede.











