Türkiye otomotiv pazarında iyimser ve kötümser senaryolar ne? Ata Yatırım tarafından hazırlanan “Türkiye Hafif Araç Satışları Haziran 2026 Raporu”na göre, 2026 yılı için satış tahminini aşağı yönlü revize edildi ve 1 milyon 384 bin adetten 1 milyon 310 bin adede indirildi. Bu rakam, yıllık bazda % 4.3’lük daralmayı işaret ediyor. Ata Yatırım’ın raporunda Temmuz 2026’da hafif araç (binek otomobil+hafif ticari araç) satışlarının yıllık bazda % 10 düşüşle 96.9 bin adet seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Rapora göre aylık satış hacminin 110-120 bin adedin üzerine çıkması iç talebin beklenenden daha dirençli olduğuna işaret edecek. Buna karşılık satışların 80-90 bin adedin altına gerilemesi pazarda beklenenden daha belirgin bir zayıflamaya işaret edecek.
Şirketlerin kârlılıkları düşüyor
Raporda dikkat çekilen bir diğer unsur sektör şirketlerinin kârlılığı oldu. Güçlü satış hacimlerine rağmen otomotiv şirketlerinin kâr marjlarının 2025 yılı ve 2026’nın ilk çeyreğinde baskı altında kaldığı belirtilirken, bu eğilimin 2026’nın ikinci çeyreğinde de devam etmesinin beklendiği ifade edildi. Bu nedenle Ata Yatırım, sektör şirketlerinin kârlılığına ilişkin temkinli yaklaşımını koruyor.
1 milyon adedin altına iner mi?
Ata Yatırım’ın raporunda yer alan alternatif senaryolar da dikkat çekiyor. İyimser senaryoda güçlü talebin devam etmesi halinde Türkiye hafif araç pazarının 2026 yılında % 15.8 büyüyerek 1 milyon 585 bin adede ulaşması bekleniyor. Kötümser senaryoda tüketici güvenindeki bozulma, Türk Lirası üzerindeki baskının artması ve kredi koşullarının sıkılaşması varsayımıyla satışların % 22.4 düşerek 1 milyon 62 bin adede gerileyeceği öngörülüyor. Ata Yatırım en olumsuz senaryoda pazarın yıllık bazda % 42 küçülerek 794 bin adet seviyesine inebileceğini tahmin ediyor.











