Türkiye’de otomotiv satışları beklentileri aşarak rekor kırdı. Pazar hem Mart ayında hem de ilk çeyrekte tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre, binek otomobil ile hafif ticari araç satışları Mart’ta geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 92.8 artışla 96 bin 428 adet oldu. Satışların Mart’ta 80-85 bin adet çıkacağı tahmin ediliyordu. Mart ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 91.4 artış göstererek 76 bin 357 adet olarak gerçekleşti ve rekor kırıldı. Hafif ticari araç pazarı da yüzde 98.3 büyüyerek 20 bin 71 adede ulaştı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Mart ayı ortalamasına göre yüzde 42.8 arttı.
Satışlar öne çekildi
Pazarın Mart’ta bu kadar canlı geçmesinde Merkez Bankası Başkanı değişikliği sonrası artan döviz kuru etkili oldu. Tüketiciler otomobil fiyatlarına zam gelmeden satın alım kararlarını öne çekti. Ayrıca Mart’ta şirketlerin düzenlediği avantajlı kampanyaların Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası görülemeyeceği endişesi, pazarın son 10 günde hareketli geçmesinde etkili oldu.
İlk çeyrek ise otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59.7 artarak 198 bin 660 adede yükseldi. Tarihin en yüksek 3 aylık satışları ortaya çıktı. Daha önceki rekor 2011’de 182 bin adetle elde edilmişti. Otomobil satışları, Ocak- Mart döneminde geçen yıla göre yüzde 57 oranında artarak 156 bin 464 adet oldu. İlk çeyrek oto satışlarında da zirveye çıkıldı. Hafif ticari araç pazarı yüzde 70.3 büyüyerek 42 bin 196 adede ulaştı.










