Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt’tan otomobil vergisinde 1.6 litre takıntısından kurtularak reform yapılması çağrısında bulundu. Bozkurt, tüm dünyada uygulanan sistemlerin incelenip otomotivin 5-10 yıl içinde gideceği yöne bakılarak bir vergi sisteminin ortaya konulmasını söyledi. Bozkurt, “İlk bakışta çok zormuş gibi görülebilir. Ancak akademik çalışmalar yapılarak, yurt dışındaki örnekler incelenerek, hepsi belli formüllere dayandırılarak en adil sistemin getirilmesi mümkün” diye konuştu.
Dünya bambaşka yere gidiyor
Ali Haydar Bozkurt, önerisini şöyle anlattı: “Vergi oranlarının yüksek olduğu ortada ancak bu duruma bir başka açıdan da bakmamız gerekirse, vergi sisteminizin dünyayla uyumlu olmadığı ortada. Motor hacmine dayalı bir vergi sistemi artık dünyada terk edilmişi bir sistem olarak duruyor. Dünyanın birçok ülkesinde ve özellikle Avrupa’da vergilendirme motor hacmi yerine CO2, NoX ölçüm değerleri ve yakıt tüketimi üzerinden alınıyor. Bu sistem teknolojinin de önünü açan güncel bir sistem. Dünyada otomotiv teknolojisi bambaşka bir yöne giderken, bizim de vergi sistemimizi, teşvik ve ihale uygulamalarımızı artık bu 1.6 altı/üstü ‘takıntısından’ kurtarmamız acilen gerekiyor. Eskiden, bir otomobil 1.6 litre üzerinde bir motor hacmine sahipse, “lüks” olarak kabul edilmekteydi, vergi uygulamaları da buna göre düzenlenmişti. Lüks olarak tabir edilen hemen hemen tüm markaların 1.6 motor seçeneği oluştu. Uzun yıllar boyunca da bu “lüks” markalar, düşük vergi diliminden faydalanarak otomobil satmaya devam ettiler. Özellikle de 2021 senesinde Avrupa’daki yeni emisyon regülasyonu da devreye girince, birçok otomotiv firması, daha farklı motor seçenekleri ile ürünlerini sunacak.”
2020 yılında Türkiye’de toplam otomotiv pazarının 550 bin adet seviyesinde olacağını tahmin ettiğini belirten Bozkurt, “Toyota olarak 2020’deki satışlarımızın da yılı 39 binler seviyesinde kapatacağını öngörüyorum” değerlendirmesini yaptı. Toyota Türkiye 2019’u yaklaşık 25 bin adetlik satışla kapatacak.











