Türkiye, Citroen’ın anavatanından sonra en gözde pazarı haline geldi. Citroën CEO’su Xavier Chardon, Türkiye’nin markaları için çok önemli olduğunu belirterek, “Türkiye, Citroën’in dünya çapındaki ikinci büyük pazarı. Ekim itibarıyla üçüncü sıradaydı Türkiye. Kasım itibarıyla ikinci sıraya yükseldi” dedi. Yenilenen C5 Aircross’un lansmanı için İstanbul’a gelen Chardon, ürün gamını son 2 yılda yenilediklerini ifade ederek, Yeni C5 Aircross çok kilit bir model. Araç özellikle çok önemli. Çünkü Fransa’daki lansmandan sonra Türkiye’de de bu C5 Aircross ile yine ikinci sıraya yerleşebiliriz. Kim bilir belki bir numaraya” diye konuştu.
Citroën Türkiye Marka Direktörü Bora Duran da Kasım’da İtalya’yı geçerek Fransa’dan sonra ikinci büyük pazar haline geldiklerini, Citroën Türkiye tarihinde gerçekleşmemiş bir başarıya imza attıklarını kaydetti. Duran, “Global olarak çok daha önemli bir konuma sahip olma yolunda hızla ilerliyoruz diyebilirim. Bizim arkamızdan İtalya geliyor. Ondan sonra Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık var” diye konuştu. 2025’te satışların rekora koştuğunu hatırlatan Bora Duran, yıl sonunda 1 milyon 350 bin ile belki biraz üzerinde bir pazar beklediklerini söyledi.
Citroen Türkiye Genel Müdürü 2026 ile ilgili öngörülerini şöyle aktardı:
Kredi faizleri ikinci çeyrekte düşecek
“2026 öngörümüzü şu anda 1.3 milyon adet gibi alıyoruz. Senenin başında yapılan bu öngörüler tabi ki bütün bir yılın gidişatını belirliyor, üretim planlaması anlamında da birçok noktada bize destek oluyor. O yüzden biz diğer markalara oranla biraz daha yüksek öngörüler yapıyoruz. Yani diğer markaların senenin başında biraz daha konservatif tahminleri vardı 2025 ile alakalı. Biz yeni yıla 1 milyon 250 bin adet civarında bir pazar tahmini ile girmiştik. Elektrikli araçlarda ÖTV avantajının devam edeceğini varsayıyoruz 2026 senesinde. Türkiye’de beklediğimiz, hâlâ daha gerçekleşmeyen belli başlı markalarda yatırım teşvikleri var. Bu teşviklerle durumu pazarın dinamiklerini etkileyecektir. Tabii ki elektrikli ve hibrit motor seçeneklerinde artış var. Biz de 2026 senesinde binek araç tarafında sadece elektrikli ve hibrit motor seçenekleriyle yolumuza devam ediyor olacağız. Kredi oranlarında bir düşüş beklentisi var. 2026’nın özellikle ilk çeyreğinden sonra kredi faiz oranlarında bir düşüş bekliyoruz. Bu düşüşün pazara çok ciddi olumlu etkileri olacaktır. Bunu bugünden kestirmek çok zor ama özellikle bu şekilde bir düşüş gerçekleştirse hafif ticari araç pazarında da daha iyi bir ivmelenme olabileceğini öngörüyoruz 2026’da. Tüm bu dinamiklerin ışığında aslında 2026 öngörümüz şu anda 1.3 milyon adetlik bir pazar diyebiliriz.”
Satış rekoru kıracak
Citroën’in performansına da değinen Duran, ilk 11 ayda 60 bin 727 araç satarak, % 5.2 pazar payına ulaştıklarını belirtti. 2025’i yaklaşık % 5.3 pazar payı ve 70 bin gibi adetlik rekor satışla kapatmayı hedeflediklerini ekledi. Bora Duran, markanın 2026 yılı hedeflerini anlattı:
“1.3 milyonluk pazarın içinde bizim önümüzdeki yıl 69 bin gibi bir adedimiz olacak. Bu, 2025’in pazar payını koruma anlamına geliyor aslında. Yani bu yıl % 5.3 pazar payı ile kapatmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıl da yine % 5.3 gibi bir pazar payı hedefliyoruz. Hafif ticari araç pazarında lokal üretim K0’da başladı. K9’da da 2026’nın sonlarına doğru, belki ikinci çeyreğinde belki son çeyreğinde başlayacak. Lokal üretim hem ülkemiz hem de biz de için oldukça kıymetli. Lokal üretimin de etkisi ile ticari araçtaki payımızı artıracağız. % 9.5 gibi bir pay hedefliyoruz. Sattığımız binek araçlardan her 10 aracın 4’ünün elektrikli olmasını planlıyoruz. İddialı bir hedef ama C3 ve C3 Aircross’un bütün yıl etkisi olacak. Aynı zamanda C5 Aircross’u lanse ediyoruz elektrikli olarak. Ve C4-C4 X’i de satmaya devam edeceğiz.”












