BMW, Mercedes, Audi ve Volvo’dan oluşan premium algısına alternatif oluşturmak üzere pazara giren Uzak Doğulular’ın lüks markaları, Avrupa’ya uyum sağlamak adına sürekli olarak yeni modeller sunuyor. Fakat rekabetin çok sert olduğu, kullanıcı tercihlerinin son derece farklı olduğu ve teknolojik rekabetin ön plana çıktığı Avrupa, hiçbir Uzak Doğulu premium üretici için kolay bir pazar değil. Nissan’ın lüks segment markası Infiniti, 2020’nin başlarından itibaren Batı Avrupa’dan çekilme kararını açıklamıştı. Yeni ve rakiplere iyi birer alternatif olacak modeller açıklamalarına karşın, Avrupa’daki faaliyetlerini sonlandıracaklar. Diğer yandan Toyota’nın lüks segment markası Lexus Avrupa’da rekor satışlarla yerini sağlamlaştırdı. Hyundai’nin yarattığı premium Genesis de gözünü Avrupa’ya dikmiş durumda.

Infiniti neden AB’den vazgeçti?
2008 yılında Avrupa pazarına giren Infiniti, ilk olarak G37 sedan, G37 coupe ve EX-FX SUV modelleriyle sahneye çıkmıştı. 2009’da 1.344 adetlik satış gerçekleştiren marka, 2011’de daha fazla ülkeye giriş yaparak, 3 bin 600 adetlik rakama ulaştı. 2016’ya kadar kademeli olarak Avrupa satışları arttı ve 13 bin 700 adetle rekor seviyesine çıktı. Ancak 2018’e geldiğimizde işler değişti. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde çıkma kararının ardından Infiniti; Q30 ve QX30 üreten fabrikasını kapatma kararı aldı. Diğer yandan Nissan’ın maliyetleri kısma kararının da etkisi oldu. 2018’de satışlar AB’de yüzde 30 geriledi hatta bazı ülkelerde düşüşler yüzde 80 seviyesini aştı. Infiniti’nin global alandaki en büyük pazarı yüzde 65 ile ABD olurken onu yüzde 20 ile Çin izledi. Avrupa ise sadece yüzde 3’lük pay ile kaldı.
Lexus yükselişte
Avrupa’da 1997’den beri satılan Lexus, her sene istikrarlı bir şekilde büyümeye ve farklı modeller sunmaya devam ediyor. 1998’de Avrupa’daki 7 bin 400 adetlik satıştan 2018’de 76 binin üzerine çıkarak rekor kırdı. SUV model ürün gamını genişleterek Avrupalı kullanıcıların daha fazla beğenisini kazanan Lexus, 2019’un ilk 6 ayında yüzde 5’lik büyüme gerçekleştirmeyi de başardı. Lexus bu performansını devam ettirirse 2020’deki yıllık 100 bin araç satış hedefine ulaşacak gibi görünüyor.

Genesis’in şansı ne olacak?
Avrupa’daki premium pazar pastasından pay almak isteyen bir diğer Uzak Doğulu üretici Hyundai’nin lüks segment markası Genesis. Birçok kez markanın Avrupa’ya giriş yapacağı konuşuldu ancak son dönemde bu konu daha fazla dillendiriliyor. Hyundai, Genesis’i Avrupa’ya getirmeden önce markanın tanıtımı için çalışmalar yapmak istiyor. Bu çalışmalar Avrupa’nın önemli bir şehrinde Genesis deneyim merkezi açmakla başlayabilir. Ancak Genesis’in Avrupa pazarında başarılı olması SUV ve crossover model çeşitliliğine bağlı görünüyor. Çünkü halihazırda markanın bu tarz aracı yok ve daha çok sedan ağırlıklı modellere sahipler. Avrupa’da premium segmentin yüzde 80’ine yakınını temsil eden Mercedes, BMW ve Audi karşısında yeni markaların işi kolay değil ve şu anda ana sahiplerinin orijinini saymazsak, Avrupalı olmayan markaların en başında yüzde 1.5 pazar payıyla Lexus geliyor.











