Toyota Türkiye, uzun zamandır yer almak istedikleri camlı van segmentinde Proace City ile hızlı ve iddialı giriş yaptı. Toyota, pick-up modeli Hilux’ın yanına Proace City’nin eklenmesiyle birlikte hafif ticari araç segmentinin yüzde 70’ine hatip etmeye başladı. Marka, Hilux ile hafif ticari pazarının yüzde 7’sine hitap ediyordu. Toyota Türkiye, lansmana özel Proace City’yi 199 bin 500 TL’ye satışa sunarken, tüketicilere ayrıca 100 bin TL kredi için 12 aya yüzde 0 faizli kampanya sunmaya başladı.
Tekerlek 1 gün geç dönmemeli
Toyota Türkiye Satış ve Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, CDV’nin uzun zamandır girmeyi arzu ettikleri bir sınıf olduğunu belirterek, “Camlı minivan segmentinin çok kullanım amacıyla Türkiye’de ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin dördüncü büyük sınıfı konumunda” dedi. Proace City’nin online basın toplatışında soruları yanıtlayan Bozkurt, Proace City’yi yükselen kurlara rağmen rekabetçi fiyatla satışa sunduklarının altını çizerek, şunları kaydetti: “Segmentine bakıldığında bu donanımlar modeli öne çıkarıyor. Aracın toplam maliyeti, satın alma maliyeti ve ikinci el değeri de ticari araç müşterisinin hangi aracı tercih edeceğinin önemli bir göstergesi. Bunun yanında ticari araç müşterisi için tekerleğin bir gün bile geç dönmemesi gerekiyor. İşte tam da burada satış sonrası hizmet kalitesi ve hızlı çözümler ortaya çıkıyor. Beklenen bu hizmet kalitesi Toyota’nın tüm yetkili satıcılarında ve servislerinde sağlanıyor. Bütün bunlara Toyota’nın güçlü imajı eklendiğinde marka olarak müşterilerimize güven veriyoruz.”

Hafif ticari pazarı 200 bine gider
Bozkurt, bu yıl 5 bin-5 bin 500 adet Proace City satarak için hafif ticari araç pazarından yüzde 4.5-5 pay almayı hedeflediklerini söyledi. Ali Haydar Bozkurt, “Proace City toplam satışlarımızın yüzde 8’ini karşılayacak. Eğer ek adetler de alabilirsek satış adetleri ve bu oran yukarıya çıkacaktır. Hafif ticari araç pazarı ülkemizde sürekli gelişen bir pazar. 2020’de 162 bin adet seviyelerinde tamamlanan pazarın bu yıl 180-200 bine ulaşmasını bekliyoruz. Toyota olarak Proace City’nin üst versiyonları da dahil olmak üzere rekabetçi bir fiyatla hafif ticari araç segmentinde iddiamızı ortaya koyacağız” diye konuştu.
2021 yılı hedeflerini de paylaşan Bozkurt, araç bulmaları halinde 60 bin adet ve üzerine çıkabileceklerini ifade etti. Bu da Toyota’nın satışlarının 2020’ye oranla yaklaşık yüzde 50 artması anlamına geliyor. Şirket geçen yıl 40 bin 375 adet toplam satışa ulaşmıştı. Ali Haydar Bozkurt, şimdiden filolardan 28 bin hibrit araç siparişi aldıklarını kaydetmişti.
Şimdilik çip sorunu yaşamıyoruz
Küresel otomotiv sektörünü vuran çip krizinin Toyota’ya etkileriyle ilgili sorumuzla ilgili olarak Toyota Satış ve Pazarlama CEO’su, sorunun şimdilik Toyota Avrupa’yı etkilemediğini sadece Aygo’nun üretildiği Çekya fabrikasının üretime ara vermek zorunda kaldığını söyledi. Geçen yıl pandemi nedeniyle fabrikaların yaklaşık 3 ay kapalı kaldığını hatırlatan Ali Haydar Bozkurt, “Çip krizi dünyayı etkiliyor. Şu an bizi etkileyen tedarik sorunu yok. Tüm sektör her marka için umarım bir sorun yaratmaz” dedi.










